Michel en de drie grote ontgoochelingen

Het is te vroeg om de federale regering Michel te beoordelen maar drie ontgoochelingen kan hij al niet meer uitvegen. Dat schreef Guy Tegenbos in een column in Artsenkrant van vrijdag 20 oktober 2017.

 

Charles Michel zit 3 jaar in het zadel. Hij zegt dat zijn centrum-rechtse federale regering al meer veranderde dan alle voorgangers.

Méér dus dan Jean-Luc Dehaene die ons land in de jaren 90 naar deftige begrotingen en zo in de Europese Muntunie binnen loodste? Méér dan de paarsgroene en de paarse regeringen-Verhofstadt die enkele ethische stenen verlegden in de rivier en die ook opnieuw extra geld konden uitgeven na jaren van besparingen? Méér dan Leterme die de financiële en bankencrisis moest aanpakken? Méér dan Di Rupo die de zesde staatshervorming doorvoerde en met zijn centrum-linkse regering bezuinigde op langdurig werklozen en zo?

De Standaard onderzocht die stelling van Michel al, en kwam tot een genuanceerde uitspraak (DS 7-8 oktober).  Om echt te oordelen, is het echter nog te vroeg. Er staat nog veel op stapel, onder meer bij de twee meest ambitieuze beleidsministers: Koen Geens die al veel hervormde in Justitie en nog veel in de pijplijn heeft zitten, en Maggie De Block die onder meer heel de organisatie en financiering van ziekenhuizen en specialisten wil veranderen.

 

Niet te ontkennen is dat in de huidige regeerperiode, deels door de conjunctuur maar ook deels door het beleid, de grootste groei van de privé-werkgelegenheid sinds decennia tot stand is gekomen. Dat is belangrijk.

Maar drie grote ontgoochelingen zijn ook niet te ontkennen.

 

Ten eerste. Er is nog nooit zoveel gekibbeld onder de regeringspartijen dan afgelopen drie jaren.

Omdat ze zichzelf niet in bedwang kunnen houden als er verkiezingen in aantocht zijn, hebben de partijen destijds beslist dat de meeste verkiezingen voortaan samenvallen. Dat zou hun onderlinge profileringsstrijd verminderen. En centrum-rechts dat voor het eerst zonder de PS  kon regeren, dat zou nog eens voor samenhang, voor gedeelde visie en voor langetermijnbeleid zorgen!

Niks van. Er is nog nooit zoveel geruzied in een regering als nu. Niet tussen Vlamingen en  Franstaligen, maar door de Vlaamse partijen onderling: die liggen inhoudelijk niet ver van elkaar en zijn daarom sinds dag 1 vooral bezig met elkaar in een slecht daglicht te stellen om elkaar kiezers af te snoepen.

 

Ten tweede: de centrum-rechtse regering heeft de slechtste federale beslissinsgewoonten behouden. Nog steeds worden alle punten waarover de coalitiepartijen het oneens zijn, uitgesteld om dan tijdens het begrotingsconclaaf of één hoop gegooid te worden; vervolgens wordt er gemarchandeerd, geboden en afgeboden en gepingeld, geroepen en getierd, gelogen en bedrogen, nog erger dan in een soek. De door Vlaamse partijen gedomineerde rechtse regering maakt het op dat punt nog bonter dan de door haar gelaakte linkse voorgangers.

 

Ten derde: in veel domeinen ontbreekt elk spoor van langetermijnvisie. Neem nu de pensioenen. Er zijn enkele bakens verzet: het brugpensioen is eindelijk in afbouw en de pensioenleeftijd zal tegen 2030 tot 67 jaar stijgen. Oké. Dat gebeurde onder druk van Europa. Verder is nog wat geknipt in de pensioenen die al bij de laagste in Europa waren. En dat is het dan! Van een nieuw pensioenstelsel dat enige hoop en houvast zou geven aan de jonge generaties is geen sprake.

 

Het kan zijn dat de regering-Michel de geschiedenis ingaat als een hervormingsregering, maar op deze drie vlakken, ontgoochelt ze honderd procent.

 

 

Guy Tegenbos

Columnist De Standaard

http://www.artsenkrant.be