De staatshervorming en de tube tandpasta

Het is met staatshervormingen zoals met films van Star Wars: er komen altijd nieuwe.


Beluister deze Podcast ‘De Machtwacht’ van De Standaard

En plots is het er weer. Het vooruitzicht op een staatshervorming. Nóg maar eens een staatshervorming. Want dat zou dan de zevende worden, in goed 50 jaar.

Waarom hervormen politici ons land toch zo graag?

Columnist en senior writer Guy Tegenbos van De Standaard maakte alle zes de voorgaande staatshervormingen mee. Bij de eerste – in 1970 – was hij nog student. Vier van de hervormingen versloeg hij als journalist. Welke inzichten heeft hem dat bijgebracht? Hij vertelt – over onder meer het tandpasta-principe – aan Chef Politiek Jan-Frederik Abbeloos. Een ding lijkt zeker. Als de zevende staatshervorming er komt, zoals de CD&V graag zou willen, wordt het niet de laatste. ‘Het is met staatshervormingen zoals met de films van Star Wars: er komen er altijd nieuwe.’

Beluister deze Podcast: een aflevering van de Machtwacht van De Standaard:

http://www.standaard.be/cnt/dmf20190315_04258841