Literaire wandeling door Herentals

uit Gazet Van Antwerpen, 17 juni 2022

Het merendeel van de auteurs is trots aanwezig tijdens de boekvoorstelling van Bloem in Thals. Ze schreven elk een hoofdstuk, maar krijgen pas na de voorstelling de verhalen van de anderen te lezen.
Het merendeel van de auteurs is trots aanwezig tijdens de boekvoorstelling van Bloem in Thals. Ze schreven elk een hoofdstuk, maar krijgen pas na de voorstelling de verhalen van de anderen te lezen. — ©  Bieke Lathouwers
 
 ©  Bennie Valkiers

1/ 2

thumbnail: Het merendeel van de auteurs is trots aanwezig tijdens de boekvoorstelling van Bloem in Thals. Ze schreven elk een hoofdstuk, maar krijgen pas na de voorstelling de verhalen van de anderen te lezen.
thumbnail:  

Twintig auteurs eren honderdjarig boek Ulysses met literaire wandeling door Herentals

Herentals – 

Op 16 juni 2022 viert Ulysses, de wereldberoemde roman van James Joyce, zijn honderdste verjaardag. In het boek stapt Leopold Bloom door Dublin en mijmert hij over de stad. Om dat eeuwfeest in de kijker te zetten, kwam Herentalsenaar Tejo Briers op het idee om ene Leopold Bloem door zijn stad te laten stappen.

Bieke Lathouwers Vrijdag 17 juni 2022 om 12:51

En zo geschiedde. Samen met negentien andere auteurs maakt Tejo Briers een literaire wandeling: Bloem in Thals. In twintig hoofdstukken gaan ze van aan de Wimp op de grens van Morkhoven met Wiekevorst (Heist-op-den-Berg) tot aan Snepkesvijver op de grens met Lichtaart (Kasterlee).

Het was een beetje een raar zicht, donderdagavond op Bloomsday. In de bibliotheek van Noorderwijk (Herentals) schuifelden de twintig auteurs met hun eigen boek door de zaal. Stuk voor stuk met een balpen in hun hand, bedelend om een handtekening in hun eigen boek. “Ben jij auteur? Wil jij ook mijn exemplaar tekenen aub?” De twintig auteurs, allemaal Herentalsenaars in hart en nieren, hebben elk een hoofdstuk geschreven in Bloem in Thals.

Bij elk hoofdstuk heeft fotoclub Anthony voor een opvallend beeld gezorgd. 
Bij elk hoofdstuk heeft fotoclub Anthony voor een opvallend beeld gezorgd.  — ©  Yvan Deville

“Ik ben vooral heel benieuwd naar hoe de anderen de opdracht hebben aangepakt”, is – na ‘mag ik een handtekening’ – de meest gehoorde zin van de avond. Ze hebben met z’n allen samen een boek geschreven, maar niemand heeft elkaars stukje gelezen en dat zorgt toch voor de nodige nieuwsgierigheid. “We hebben, voor we begonnen te schrijven, één keer allemaal samengezeten. Daar kregen we te horen hoe het concept precies in elkaar zat en werd de tijdlijn geschetst zodat niet iedereen zou gaan ontbijten of lunchen. Verder heeft iedereen zijn eigen ding gedaan”, vertelt Hans Otten, een van de twintig auteurs en in het dagelijks leven journalist bij Gazet van Antwerpen/Het Nieuwblad. “Ik ben zelf in het heden gebleven en passeer onder andere aan het skatepark, de voetbalclub en de hockeyclub op de Herenthoutseweg. Daarna houd ik halt op de brug aan het Eilandje.”

Armand’ke

“Zonder Harry en Olga?”, vraagt – een van de negentien anderen en in het dagelijks leven schepen van Welzijn – Bart Michiels verbaasd. Hij heeft een filmscript gemaakt en wandelt langs de seksshop van Armand’ke in zijn hoofdstuk. “Ik heb samengewerkt met collega Joris Janssens en neem de mensen via een QR-code mee in het verhaal. Voor ik begon te schrijven, heb ik het parcours in mijn hoofd wel veertig keer afgelegd. Wat is er waar te zien, wie woont daar allemaal…”

Marc Peeters, eveneens journalist bij Gazet van Antwerpen/Het Nieuwsblad, wou niet zomaar meedoen. “Ik had één voorwaarde, maar wel een grote. Ik wilde per se door de Kapucijnenstraat wandelen, meer bepaald langs de Silver Tree. Daar komt Leopold Bloem dan ene Marc Peeters tegen die aan de toog straffe anekdotes zit te vertellen. Een hoofdstuk dat ik speciaal opdraag aan Louis en Cris. Beide heren, die ik een warm hart toedraag, figureren in het verhaal en zijn ons ontvallen tijdens het tot stand komen van het boek. Daarom neem ik hen mee op mijn wandeling.”

Tekstredacteur Jo Lamers grasduinde in haar geheugen om het stuk tussen het station en het begijnhof te beschrijven. “Ik heb geen historische opzoekingen verricht, ik schrijf in the stream of consciousness, ik baseer me volledig op mijn eigen herinneringen. Dat die gekleurd zijn en niet helemaal kloppen, mag van mij. Het is mijn beleving, ik heb er echt wel veel van mezelf in gelegd”, vertelt ze. In tegenstelling tot reporter Hans Otten die zijn verhaal in twee avonden bij elkaar pende, was het voor Jo Lamers een werk van lange adem. “Ik heb er lang aangezeten, maar de vraag kwam in de coronaperiode. Tijd genoeg dus om eraan te werken, want voor mij is schrijven wel echt werken”, lacht ze. 

Historisch

Tejo Briers, voorzitter van de Sint-Baafskring uit Noorderwijk, is trots op zijn ‘gek idee’. “Het was niet altijd makkelijk, maar ik ben heel blij dat het gelukt is”, vertelt hij enigszins opgelucht. Hij is vooral erg dankbaar dat iedereen zich belangeloos en met veel enthousiasme inzette om zijn bizar plan door te zetten. “Naast een dank aan de auteurs, wil ik toch ook de mensen van de fotoclub Anthony bedanken die voor de mooie beelden zorgden. En ook Jef Scholiers voor de covertekening.” 

Maarten Jagermeester kan volgens fotograaf Bart Willems niet zonder hond.  
Maarten Jagermeester kan volgens fotograaf Bart Willems niet zonder hond.   — ©  Bart Willems

Dat niet iedereen meteen mee was, mag duidelijk zijn. “Ik heb ook even de wenkbrauwen gefronst”, geeft Maarten Jagermeester, alias dierenarts Sus Van Tendeloo, ruiterlijk toe. “Maar ik was wel snel akkoord om mee te doen. Het is een leuk project en ik kon er helemaal mijn ding mee doen. Als lid van de historische kring ben ik heel blij met het mooie deel van Herentals dat ik mocht doorstappen: van aan het administratief centrum tot aan de Lakenhal, via den Baeten. Dat historisch stukje stad, daar valt wel een en andere over te vertellen. En nu snel ontdekken wat de anderen geschreven hebben”, draait hij het boek onder zijn arm. Van de schrijftafel naar de leeszetel om eindelijk het hele verhaal te ontdekken.

De auteurs op een rijtje. 
De auteurs op een rijtje.  — ©  Bieke Lathouwers
De cover van Bloem in Thals. 
De cover van Bloem in Thals.  — ©  RR

Bloem in Thals is uitgegeven bij Willems Uitgevers, telt 266 pagina’s en kost 25 euro.