Journalist, commentator én Herentalsenaar

Over Guy Tegenbos

Guy Tegenbos (° Ukkel, 1949) is een Vlaams journalist die sinds 1984 voor de kwaliteitskrant De Standaard werkt.
Voordien werkte hij als onderzoeker voor de universiteit van Leuven en als beleidsmedewerker voor de Universiteit Antwerpen; daarvoor studeerde hij Politieke Wetenschappen aan beide universiteiten.
Van 1979 tot 1984 was hij beleidsmedewerker van de Vlaamse regering en van de ministeries van Cultuur en Onderwijs.

Bij De Standaard begon Guy Tegenbos zijn loopbaan als verslaggever arbeidskwesties. Geleidelijk breidde hij z’n domein uit naar het hele sociale veld, de sociale zekerheid, de gezondheidszorg, en verder naar het onderwijs- en wetenschapsbeleid, de bestuurlijke organisatie en de gehele binnenlandse politiek: federaal, Vlaams, Brussels, en lokaal.
Met de jaren werd het schrijven van redactionele commentaren over beleid en politiek de hoofdactiviteit.

Sinds hij de kaap van de 65 jaar overschreden heeft, kijkt hij meer van op een zekere afstand. Op woensdag verschijnt van hem de column ‘De bomen en het bos’. Daarin kijkt de ervaren vos nog steeds geboeid maar van op afstand naar het complexe spel van politiek en beleid, en naar de herverdeling van kansen en welvaart waaraan de politieke actoren zeggen te werken; hij haalt de essentie naar voren, soms scherp, soms genadig.
‘Hardnekkig, vervelend voor politici, maar grondig’, zo beschreef oud-minister Frank Vandenbroucke zijn aanpak. Federaal vice-premier (en vroeger Vlaams minister-president) Kris Peeters zei op de emeritaatsviering van Tegenbos: ‘Hij drenkte zijn pen niet in de vitriool, maar in het bloed, het zweet en de tranen van mensen die een betere wereld nastreefden’.